NAVODILA ZA GASTROENTEROLOŠKE PREISKAVE

GASTROKSOPIJA na pregled želodca morate priti tešč. Ne smete uživati hrane, od tekočine lahko uživate vodo. Če ste zaužili lažji obrok spijte veliko vode in na preiskavo pridite čez 6 ur. 2 uri pred preiskavo ne jemljite zdravil. 20 min po posegu lahko uživate tekočino in lažjo hrano, lahko normalno delate.

KOLSKOPIJA na koloskopijo je potrebno, da imate črevo popolnoma čisto. Nazadnje se hranite zjutraj en dan pred preiskavo nato uživate tekočino in pripravek za čiščenje črevesja Moviprep po navodilu, ob naročilu prejmete še naša napisana navodila, čiščenje traja dva dni. Priporočamo bolniški stalež na dan priprave in preiskave. Zdravila jemljete potem, ko ste nehali piti odvajala.

Takoj po posegu lahko uživate bolj lahko hrano brez svežega sadja in sveže zelenjave. Lahko hrano priporočamo še 12 ur, ker so možni krči črevesja po preiskavi zaradi zaostalega zraka. Krči naj ne bi trajali več kot 12 ur.

Po odstranjevanju polipov morate še 72 ur počivati in uživati lahko hrano.

Ph METRIJA in impedanca na preiskavo pridete tešč ne uživate hrane in ne tekočine in teden dni ste brez zdravil za zaviranje želodčne kisline. Aparat za ph metrijo nosite 24 ur, naslednji dan odstranimo sprejemnik ter kateter, ki je vstavljen skozi nos v požiralnik in pritrjen za uho in na sprejemnik, ki ga nosite za pasom. Priporočamo bolniški stalež dva dni. Po odstranitvi katetra lahko takoj uživate normalno hrano in normalno delate.

KAPSULNA ENTEROSKPIJA Pred preiskavo morate biti tešč 12ur zato je potrebno da pridete zjutraj in da 12 ur pred preiskavo vzamete odvajalo Moviprep in tablete Sabsimplex proti napenjanju. 2 uri pred preiskavo ne jemljete zdravil.

Hraniti se začnete 4 ure po zaužitju kapsule z lahko hrano (juhe, jogurti, rižote, pire krompir špinača) Sprejemnik signala imate zapetega za pasom in na sprednji steni trebuha pripetih 6 elektrod.

Vrnete se v ambulanto po 8 urah po zaužitju kapsule, takrat vam odstranimo aparaturo in elektrode. Hranite se začnete po posegu normalno in kapsula se izloči z blatom. Priporočamo stalež na dan preiskave.

DIHALNI TESTI laktozne intolerance na preiskavo pridete tešč in teden dni ne smete uživati mleka in ne mlečnih izdelkov. Pri nas spijete laktozo in pihate v različnih časovnih zaporedjih skupno ste pri nas 3 ure. Za ta dan si vzamete prosto. Po preiskavi lahko se hranite normalno.

DIHALNI TEST za infekcijo s HP teden dni ne smete uživati zdravil za blokado želodčne kisline in ne mesec dni antibiotikov. Na preiskavo pridete tešč in pihnete 2x v pol urnem razmaku. Po preiskavi lahko se hranite normalno in takoj zapustite ambulanto.

VSTAVLJANJE BALONA ZA HUJŠANJE na preiskavo pridete 24 ur tešč. Balon vstavimo z gastroskopom po vstavitvi še teden dni uživate tekočino po žlicah. Dva do tri dni imate lahko krče v želodcu zato dobite recepte za zdravila proti krčem in bruhanju. Kasneje se želodec prilagodi in ni več težav razen če se preveč najeste. Ambulanto zapustite pol ure po posegu.

ULTRAZVOČNA PREISKAVA TREBUHA na preiskavo pridete tešč. Priporočljivo , je da 12 ur prej naj ne bi uživali svežega sadja in zelenjave ter imeli manjšo večerjo ali le tekoč obrok. Takoj po preiskavi se lahko hranite .

Po gastroenteroloških preiskavah ni zapletov, lahko so blagi krči v trebuhu, ki pa ne smejo trajati več kot 3 ure; po koloskopiji največ 12 ur.

Zato priporočamo lahko hrano in mogoče Spazmex tablete pri močnejših krčih.

Po polipektomiji odstranitvi polipov med preiskavo želodca ali črevesja, je potrebno počivati 72 ur in v primeru krvavitve takoj poklicati v naš center.

TESTI ZA NUTRITIVNO ALERGIJO ni potrebna priprava, odvzame se kri iz prsta

Gastromedica d.o.o.
Kocljeva ulica 10
9000 Murska Sobota
02 521 1370
051 330 876
0599 705 77