NAVODILO ZA BOLNIKE ZA PH METRIJO IN IMPEDANCO

PH METRIJA IN IMPEDANCA:

To sta preiskavi, kjer merimo kislo ali nekislo zatekanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik, da se izključi ali potrdi vzrok vašim težavam.

NAVODILA

Pred preiskavo teden dni ne smete jemati zdravil, ki vplivajo na izločanje kisline (protonske zaviralce, antacide in H2 blokatorje) ostala zdravila jemljete normalno kot imate predpisana.

Preiskava traja 24 ur. Na preiskavo pridete tešč z izvidom gastroskopije in drugimi izvidi specialistov, ki so predlagali preiskavo.

Na dan preiskave skozi nosnico vam vstavimo 2 mm široko cevko, ki je mehka, upogljiva in sega do želodca in ima dva merilca kislosti. Pritrdimo jo za ušesom. Povezana je s sprejemnikom, ki beleži kislost in ga nosite 24 ur za pasom. Po vstavitvi se vrnete domov in ves dan beležite dnevnik.

Čez 24 ur se vrnete v ambulanto in vam aparat in kateter odstranimo. Med potekom preiskave, torej dva dni ne greste v službo in se ne obremenjujete fizično, ne tuširate in ne kopate. Med meritvijo se normalno hranite.

Ne nosite telefona v bližini aparature, ker moti signal.

Preiskava ni boleča, v grlu boste imeli občutek tujka. Le redkim bolnikom močni refleksi preprečujejo dokončanje preiskave. Zapletov ni opisanih.

Med preiskavo beležite dnevnik in dogajanje istočasno označujete na aparaturi.

1.čas obrokov: v dnevnik zapišete uro začetka in konca obroka kot na primer od 11:20 do 11:43 istočasno na aparaturi označite začetek obroka z gumbom ki ga premaknete na odprta usta in ko zaključite obrok zabeležite uro in gumb premaknete na zaprta usta

2.čas ležanja: pomembno je da beležite čas ležanja, ker zatekanje kisline v ležečem položaju je največji vzrok težavam.

Ko se vležete zvečer ali preko dneva označite uro v dnevniku na primer 22:10 in istočasno premaknete gumb za položaj na sprejemniku v ležeči položaj. Ko vstanete zabeležite uro na primer 06:23 in gumb za položaj premaknete nazaj na pokončno lego.

3.bolečine in pekoč občutek: beležite uro, ko se vam pojavijo bolečine ali močan pekoč občutek in pritisnete 1x velik moder gumb. V dnevnik zabeležite uro ko so se pojavile težave in kako dolgo so trajale težave. Gumb za bolečino in simptome pritisnete samo ob začetku. V dnevnik opišite še kakšna je bila težava.

NIKOLI NE PRITISNITE MAJHNEGA MODREGA GUMBA, ker boste prekinili snemanje.

Preverite če še utripa svetlobni signal na sprejemniku zaradi kontrole baterije.

Na zaslonu se zapisi v mirovanju zbrišejo in se pojavijo kadadar stisnete katerikoli gumb.

Po končani preiskavi podatke obdelamo računalniško in vam izvid pošljemo naknadno.

Gastromedica d.o.o.
Kocljeva ulica 10
9000 Murska Sobota
02 521 1370
051 330 876
0599 705 77