Nutritivna alergija

12 novembra, 2015

Smo že omenjali v prejšnih prispevkih, da so simptomi s strani prebavil nespecifični in da ima več obolenj enake simptome, zaradi česar je težko ugotoviti vzrok težavam.

Vse več imamo težav v današnji družbi zaradi reakcije imunskega sistema na hrano, ki jo vnašamo. Veliko je neznak pri tem problemu. Težko je proučevati reakcije prebavil  na hrano, ker so simptomi nespecifični in jih ne mormeo pripisati samo vplivu hranil. Ne moremo najti standardna živila, ki bi lahko povzročila enake težave pri različnih osebah, da bi lahko izvajali testiranja.Vse temleji na domnevnaju, da določeno živilo povzroča bolniku težave. Najprej je potrebno izključiti vsa ostala obolenja in šele nato raziskovati v smeri “alergij na hrano”. Na nutritivno alergijo najprej  posumimo  pri bolnikih , ki imajo že določene druge alergije, da bo mogoče prisotna še nutritivna alergija ali alergija na določeno živilo. Pri astmatikih obstaja navzkrižna alergija med alergeni v aerosolu in nutritivnimi alergeni predvsem na sadje in pelodi dreves. Pri teh obstaja enoten imunski odgovor, kjer se pri obeh vrstah alergične reakcije v telesu tvorijo IgE protitelesa.

Bolniki z alergijo na antigene v aerosolu,  imajo različne klinične slike nekateri imajo astmo, drugi seneni nahod. Tako ima tudi nutritivna alergija različne klinične slike.  Načelno ločimo dve klinični sliki. Zgodnja reakcija , simptomi se pojavijo  zgodaj po zaužitju živila do pol ure in kasna reakcija,  simptomi se pojavijo pozno ali šele čez 72 ur. Pri zgodnji sliki se lahko pojavi srbenje , mrtvičenje in otekanje ust, jezika, dušenje bolečine v želodcu in krči ter driska do ene ure po zaužitju. Pri kasni obliki so prisotni krči, napenjanje, driske bolj redko. Simptomi se lahko pojavijo čez nekaj ur ali  šele naslednji dan, kožni izpuščaji  šele  72 ur po zaužitju. Nekateri imajo še sklepne bolečine in srbenje oči.

Pri zgodnji obliki bolniki lažje najdejo vzročno živilo, pri kasni obliki je težje poiskati povezavo s hrano in splošnimi nespecifičnimi simptomi. Zato je pomembno voditi dnevnik živil, upoštevati druga zdravila, hormonski vpliv in izključit druge GIT bolezni. Edina terapija je izključitev živila, ki povzročajo težave. Včasih je potrebno začeti z Mayo 6  izločitveno dieto, kjer za teden dni izključimo najpogostejše elergene v hrani(mleko, jajca, oreščke, sojo, čokolado, meso) vodimo dnevnik in postopno uvajamo živila nazaj , vendra le eno na teden. Pomagamo si s krvnimi preiskavami, da se izključi najprej celiakija in določi nivo IgE v serumu celokupni. Če so vrednosti povišane in ob tem  obstaja utemljen sum na nutritivno alergijo, določimo še spceifične IgE protitelesa za posamezno živilo v serumu. Preiskave so drage in se orpavljajo samo na UKC Ljubljana. Na trgu so dosegljivi enostavni  testi iz kapilarne krvi prsta za hitrejšo orientacijo, ki so nam v veliko pomoč. Testi so dosegljivi tudi v lekarni in jih lahko opravi bolnik sam. Takšen test iz kapilarne krvi iz prsta je tudi za izključitev celiakije. Testi so orientativni in je potrebno ob pozitivnem testu nadaljno potrditev.

Pod “sindromom nutritivna alergija” moramo razumeti, da obstaja več vrst alergij, ki se lahko med seboj prepletajo lahko so primarne zaradi motnje imunskega sistema ali sekundarne po določenem zdravilu, bolezni ali ob parazitih. Njihove klinične slike se spreminjajo z leti in pogostejše  so v otroštvu in v starosti. Vrste nutritivne alergije:

– prava nutritivna alergija kjer se tvorijo prava alergijska protitelesa IgE in reakcija na živilo je  hitra

-nutritivna  intoleranca kjer se tvorijo IgG protitelesa, rakcija na živila je počasna

-intoleranca na laktozo, fruktozo, disaharidaz zaradi pomanjaknja encimov za razgradnjo sladkorjev  brez tvorbe protiteles, reakcija je v nekaj urah

-celiakija kjer se tvorijo IgA protitelesa na gluten v žitaricah

-histaminska preobčuljivost na sproščeni histamin in na histamin v živilih, reakcija je podobna kot pri reakciji kjer se tvorijo protitelesa IgE

-mešana alergija kjer obstaja sočasno več vrst alergijske reakcije  na primer IgG intoleranca na meso in IgE alergija  na jajca in hkrati intoleranca na laktozo…

-mešana celiakija z IgA protitelesi na gluten in hkrati IgE protitelesi na moko ali IgG protitelesi na moko

-intoleranca na celulozo zaradi slabše prebavljivosti vlaknin zaradi disbioze probiotičnih bakterij              

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×