STORITVE

KOLOSKOPIJA

Preiskava se izvaja ambulantno lahko tudi v sedaciji. V primeru sedacije je potrebno da ima bolnik spremljevalca, sicer lahko pride samostojno očiščen po predhodnem navodilu in po preiskavi lahko odide. Priprava poteka dva dni, sama preiskava poteka do pol ure. Pogledamo celotno široko črevo in zadnji del tankega črevesja. Potujemo z mehkim upogljivim aparatom od zadnjične odprtine do cekuma to je pri slepiču. Nazaj grede si ogledujemo celotno sluznico in odvzamemo vzorce najdenih sprememb za histološke preglede sluznice pod mikroskopom. Med preiskavo se uporablja zrak ali CO2 za razpiranje črevesja ter topla voda, kar lahko nekaterim povzroča krče, zato je pomembno da je bolnik sproščen in sproti sprošča zrak, ker se s tem izogne bolečinam. Zelo pomembno je, da je črevo čisto, ker je vidljivost dobra in lahko zaznamo minimalne spremembe ter tudi odstranimo morebitne izrastke na sluznici. To je najzaneslivejša metoda odkrivanja rakavih sprememb na črevesju.

Po preiskavi odsvetujemo težko delo, uživanje sadja in zelenjave še 24 ur. Ob kakršnihkoli posegih med preiskavo še mirovanje vsaj 48 ur.

Zapleti se lahko pojavijo sicer redko v manj kot 1%. Krči po preiskavi so najpogostejši, krvavitve pa ob odstranitvi polipov. Opisano je tudi predrtje črevesja vendar v starejši literaturi, ko so bile starejše trde aparature, predvsem pri starih bolnikih z divertikli- žepki ki sicer predstavljajo tveganje za spontano predrtje brez koloskopije.

GASTROSKOPIJA

Je kratkotrajna do 5 minut trajajoča preiskava požiralnika, želodca in 12nika. Skozi usta z gastroskopom potujemo po požiralniku do 12nika. Sicer s sprejem za omrtvičenje nekoliko ublažimo refleks kašlja in spahovanja, tako da ni moteče. Pri prehajanju skozi zgornja prebavila pihamo zrak, da se želodec dovolj razpre, da si lahko ogledamo sluznico, morebitne razjede in erozije, polipe ali druge spremembe. Vedno tudi določimo hitri ureazni test za okužbo z želodčno bakterijo Helicobacter in določimo kislost želodčnega soka ter posebej pogledamo mišico zapiralko med požiralnikom in želodcem. Preiskavo bolniki različno prenašajo, nekateri   imajo zelo močne reflekse, drugi nimajo prav nobenih težav.

Na preiskavo je potrebno priti popolnoma tešč, in po preiskavi odsvetuejmo še pol ure uživanja tekočine in vsaj še 3-4 ure samo lažjo hrano.

Zapletov je malo manj kot 1%. Predrtje ne opisujejo, lahko se pojavijo krči in tudi krvavitve po odstranitvi polipov.

INRAGASTRIČNI BALON ZA HUJŠANJE

Je novejša metoda, kjer ambulantno z gastroskopom vstavimo balon. Balon napolnimo s 700 ml fiziološke tekočine modro obarvane.

Balon ostane v želodcu od 3 do 6 mesecev in predstavlja oviro hranjenju s tem pomaga osebam s prekomerno telesno težo, da shujšajo tudi več kot 15kg . Naučijo se na novo prehranjevati z manjšimi obroki in s tem nov način življenja. Poseg je ambulanten in endoskopskose tudi odstrani. Lahko po potrebi poseg ponavljamo in ni ni potrebne operacije. Veliko imajo najprej terapijo z balonom in kasneje še bariatrično kirurgijo.

OSTALE STORITVE

 • pH-metrije in imepadanca Phmetrija je 24urno ambulantno merjenje kislosti želodčne vsebine in v požiralniku. Bolnik pride v ambulanto tešč in mu vstavimo skozi nos v želodec 3mm kateter z dvema merilcema kislosti ki ga pritrdimo za ušesom in zvežemo s sprejemnikom podatkom, ki ga bolnik nosi 24h za pasom. V ambulanto se vrne čez 24 ur v tem času se hrani. Podtke obdelamo računalniško in nam povedo koliko je kisla vsebina v želodcu in požirlaniku. Z impedančnim katetrom se meri nekisle reflukse na enak način
 • Ultrazvokčne preiskave pregledujemo ultrazvok trebuha in ščitnice (samoplačniško in na koncesijo), ultrazvok srca in ožilja pregledujemo smao samoplačniško
 • Internistične preglede ob preiskvaha vedno podamo na osnovi izsledkov, pregleda tudi klinično mnenje innadlajna navodila
 • Določanje prostih radikalov določanje prostih radikalov iz kapljice krvi s prsta je storitev samoplačniško ki določa nivo prostih radikalov, kateri pokažejo nivo stresa v telesu.
 • Dihalne teste za določanje infekcije z bakterijo Helicobacter sodelujemo z diagnostičnim centrom Bled, kateri nam nameni 8 testov mesečno . Test v izdihanem zraku prikaže aktivno infekcijo s Helicobacterjem
 • Vstavljanje intragastričnih BIB balonov za hujšanje samoplačniška storitev kjer ambulantno z gastroskopom vstavimo v želodev silikosnki balon napolnjen s 700 ml tekočine. Odstranimo ga tudi ambulantno čez 6 mesec.
 • Testi za nutritivno alergija iz kapilarne krvi se določijo IgE in IgG protitelesa na alergene v hrani
 • Sedacija pod vodstvom anesteziologa omogočamo bolnikom globoko sedacijo z analgezijo tako da se endoskopskih preiskav ne zavedajo. Po preiskavi odležijo še eno uro in morajo zapustiti ustanov s spremljevalcem
 • KAPSULNA ENDOSKOPIJA bolnik s tekočino spije 15mm x9mm veliko kapsulo s kamero katera beleži slike tankega črevesja . Preiskava traja 12 ur. V tem času ima oseba elektrode pritrjene na sprednji strani trebuha , katre beležijo informacije iz kapsule. Podatke obdelamo računalniško. Preiskava je žal samo samoplačniška in je namenjena za preiskavo tankega črevesja
 • ULTRAZVOK  OŽILJA: samoplačniško ultrazvok vratnega ožilja opravljata  kardiologinja in vaskularni kirurg. Preglede  perifernega ožilje z ultrazvokom opravlja vaskularni kirurg samoplačniško.
 • ULTRAZVOK SRCA in KARDIOLOŠKE PREGLEDE opravlja kardiologinja samo samoplačniško.
Gastromedica d.o.o.
Kocljeva ulica 10
9000 Murska Sobota
02 521 1370
051 330 876
0599 705 77